Analysis Of The Factors Influencing The Production Of Meloon Farming Business In Tanjung Kamal Village, Mangaran District, Situbondo District
Abstract
Melon plants are one of the top priority crops that need special attention among other horticultural crops, because these plants have their own charms, for example the price is relatively high, has a good taste, smells good and is refreshing. These plants are suitable for development in the Situbondo area because soil and climatic conditions in accordance with the conditions of growing these plants. The level of production of melon farming is determined by the cultivation, because the more intensive the melon cultivation, the higher the production.
With a fairly good production results it will be able to increase revenue. The purpose of this study was to analyze the effect of land area variables, seed variables, fertilizer variables, and labor variables on the amount of melon production in Tanjung Kamal Village, Mangaran District, Situbondo Regency. Methods of data analysis using Cobb Douglas production function analysis. The results of this study indicate that the variables of land area and seeds have a significant effect on melon production, while the variables of fertilizer and labor. work does not have a significant effect on melon production.
Keywords
Full Text:
PDFReferences
Armawan, N., & Noer, I. (2023). Faktor— Faktor Yang Mempengaruhi ProduksiUsahatani Ubi Kayu Di Desa Mataram Udik Kecamatan Bandar Mataram. 3(01).
Aulia, M. R. (2023). INVESTIGASI DI DESA PURBA TUA BARUNG KECAMATAN SIMALAKUTA: FAKTOR-FAKTOR YANG MENINGKATKAN PRODUKSI DAN PENDAPATAN USAHATANI KENTANG. 9(1).
Dungu, A. R. (2023). FAKTOR-FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI PADI SAWAH TADAH HUJAN DI DESA UMBU PABAL KECAMATAN UMBU RATU NGGAY BARAT KABUPATEN SUMBA TENGAH.
Fajar, S. (2005). Analisa produksi dan pendapatan usaha tani melon (Studi kasus tanjung kamal kecamatan mangaran kabupaten situbondo).
Handayani, I. S. (2023). ANALISIS EFISIENSI PENGGUNAAN FAKTOR- FAKTOR PRODUKSI PADA USAHA TANI PADI DI KABUPATEN SUMBAWA.
Indaka, M. B. A. (2023). Analisis Faktor Produksi Yang Mempengaruhi Produksi Jagung di DIY Tahun 2017-2021 dengan Metode Cobb – Douglass. 2(1).
Jannah, N., & Tangkesalu, D. (2023). FAKTOR FAKTOR YANG MEMENGARUHI PRODUKSI USAHATANI JAGUNG PASCA GEMPA DI DESA PANDERE KECAMATAN GUMBASA KABUPATEN SIGI. 1, 185.
Maulanai, I., & Suharjanto, T. (2023). ANALISIS FUNGSI PRODUKSI DAN EFISIENSI USAHATANI BAWANG PUTIH. 2(1).
Nurcahyo, B., & Riskayanto, R. (2018). ANALISIS DAMPAK PENCIPTAAN BRAND IMAGE DAN AKTIFITAS WORD OF MOUTH (WOM) PADA PENGUATAN KEPUTUSAN PEMBELIAN PRODUK FASHION. JURNAL NUSANTARA APLIKASI MANAJEMEN BISNIS, 3(1), 14.https://doi.org/10.29407/nusamba.v3i1.1 2026
Nurdiana, I., Nangameka, Y., & Yekti, G. I. A. (2022). ANALISIS FAKTOR- FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PRODUKSI.
Pirngadi, R. S., Utami, J. P., Siregar, A. F., & Manik, J. R. (2023). ANALISIS FAKTOR YANG MEMPENGARUHI PENDAPATAN USAHATANI CABAI MERAH DI KECAMATAN BERINGIN.
Septiadi, D., & Mundiyah, A. I. (2020). Strategi Pengembangan Usaha Tani Sayuran Berbasis Pertanian Organik. Agrifo : Jurnal Agribisnis Universitas Malikussaleh,5(1),35.https://doi.org/10.29103/ag.v5i1.2743
Tangkowit, C. D., Manginsela, E. P., & Lumingkewas, J. R. (2023). Faktor-Faktor Yang Mempengaruhi Produksi Jagung Di Kecamatan Poigar Kabupaten Bolaang Mongondow. AGRI-SOSIOEKONOMI, 19(1). https://doi.org/10.35791/agrsosek.v19i1.4568 7
Umannia, R. (2020). ROCHMATUL UMANNIA NIM: H71216068.
Wiyanto, A., Sundari, R. S., & Umbara, D. S. (2023). Perbedaan Hasil Usaha Buah Melon Yang Menggunakan Naungan Dan Tidak Naungan.
DOI: https://doi.org/10.36355/bsl.v3i1.88
Refbacks
- There are currently no refbacks.
Copyright (c) 2023 Baselang
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-ShareAlike 4.0 International License.
Baselang : Jurnal Ilmu Pertanian, Peternakan, Perikanan dan Lingkungan online ISSN 2798-2114 is published by Fakultas Pertanian Universitas Muara Bungo